SI
Prednosti pralnih plenic


Zakaj je uporaba pralnih plenic veliko enostavnejša, kot si mislimo:


Pralne plenice so cenejše od plenic za enkratno uporabo

Pralne plenice so enostavne za uporabo

Pri previjanju s pralnimi pleničkami se kakca ne boste dotikali nič bolj kot pri previjanju z navadnimi plenicami

Pralne plenice so bolj udobne in zdrave

Uporaba pralnih plenic ne terja veliko časa

Plenice za enkratno uporabo imajo velik vpliv na onesnaževanje našega planeta


1. Pralne plenice so cenejše od plenic za enkratno uporabo


Otrok v povprečju potrebuje približno 6 plenic na dan. Veliko novorojenčkov potrebuje dvakrat toliko pleničk, v povprečju pa vsaj 8-10 na dan, medtem ko jih večji otroci potrebujejo dosti manj, v povprečju 4 plenice na dan, zato bomo pri izračunu vzeli 6 plenic kot povprečno vrednost.
6 plenic x 30 dni= 180 plenic mesečno
Povprečna cena ene pleničke za enkratno uporabo je 0,28 € (izračun si lahko naredite sami glede na vašo priljubljeno blagovno znamko, pri čemer ceno paketa pleničk delite s številom pleničk v paketu).

Skupen znesek za previjanje tako znese 50,40 € na mesec. Ta znesek je še enkrat višji pri otrocih do 5. meseca starosti (zaradi več porabljenih pleničk na dan).
V izračunu stroškov nismo zajeli stroškov odvoza smeti, okoljske takse, stroškov goriva zaradi nenehne vožnje do trgovine ipd.
Otroci v povprečju potrebujejo plenice do starosti dveh let in pol. V tem obdobju samo za plenice zapravite 1512 €, če uporabljate dražje plenice, pa še veliko več.

Zdaj pa poglejmo številke, ki spremljajo pralne pleničke.
V povprečju potrebujete 20-30 pralnih plenic, odvisno od tega, ali jih perete na dva ali tri dni.
Za paket Od rojstva do kahlice (ki vključuje 24 pralnih plenic Eko rita, ter vse ostalo kar potrebujete za previjanje, pranje in shranjevanje pralnih plenic) je potrebno/treba odšteti 490 €.

Pralne plenice Eko rita so nastavljive velikosti in tako uporabne od 3-15 kg ali več (odvisno od oblike otrokovega telesa), dokler se vaš otrok ne navadi na kahlico. Pleničke Eko rita so uporabne tudi pri večjih otrocih, ki potrebujejo plenice samo ponoči.

Če torej upoštevamo, da otroci v povprečju potrebujejo plenice do starosti dveh let in pol (nekateri še veliko dlje), dobimo tole oceno:
Mesečni znesek za uporabo pralnih plenic: 16,33 € (490 /30=16,33)
Še nekaj opomb:
• Če otrok uporablja plenice dlje od dveh let in pol, so mesečni stroški uporabe pralnih plenic še nižji.
• Ob skrbni negi pralnih pleničk jih lahko uporabite še za drugega otroka, kar prepolovi strošek nakupa.


Kaj pa stroški vode, pranja in elektrike?
Ti stroški se bodo povečali, a le neznatno. Pri pranju pralnih pleničk 3 x tedensko se predvideni dodatni mesečni strošek pranja, elektrike in vode giblje med 3-5 €. Če pralne pleničke sušite na zraku, prihranite energijo za sušilni stroj, hkrati pa jim s tem podaljšujete življenjsko dobo. Za pranje pralnih pleničk so potrebne majhne količine pralnega praška (večje količine namreč neugodno vplivajo na vpojnost naravnih vlaken pleničnih vložkov). Če pa skupaj s pralnimi pleničkami perete tudi brisače ali drugo spodnje perilo, je strošek vode, elektrike in pranja pravzaprav zanemarljiv (saj bi jih v vsakem primeru prali).
V dveh letih in pol redne uporabe se stroški vzdrževanja pralnih plenic torej gibljejo med 90-150 €.

V dveh letih in pol lahko tako namesto 1512 € (okvirni strošek plenic za enkratno uporabo) zapravite le 490 €. Če pa iste plenice uporabite še za drugega otroka, vas previjanje v pralne plenice Eko rita stane manj kot 300 € na otroka.

Z uporabo pralnih plenic lahko prihranite več kot 1000 €!

S takšnim prihrankom si lahko privoščite lep družinski dopust, morda novo otroško sobo ali pa kolesa za celo družino.


2. Pri previjanju s pralnimi pleničkami se kakca ne boste dotikali nič bolj kot pri previjanju z navadnimi plenicami

Ali ste vedeli, da bi morali tudi pri uporabi plenic za enkratno uporabo vso blato odvreči v stranišče, namesto da pleničko zgolj zvijete in jo odvržete v kanto za smeti? Človeški izločki ne spadajo ne v kante za smeti niti na smetišča.
Pri previjanju s pralnimi pleničkami se kakca ne boste dotikali nič bolj kot pri previjanju z navadnimi plenicami.
Umazane pralne plenice se do pranja hranijo v suhem vedru, brez vode, brez vsake packarije. Ko so umazane, jih samo vržete v vedro, zaprete pokrov in lahko greste proč. Ko je čas za pranje, odprete pokrov, vržete vse pralne pleničke v pralni stroj, ga vklopite in splahnete vedro.
Občasno boste morali iz pralne pleničke odstraniti blato, preden jo boste odvrgli v koš za pralne pleničke. Takrat enostavno primete vse štiri konce pleničke in pokakan del sperete pod tekočo vodo med izplakovanjem stranišča. Kratek in enostaven postopek, pri katerem se ne boste umazali.
Če boste s pralnimi pleničkami uporabljali tudi plenične predloge, pa boste lahko skupaj z njimi enostavno odstranili tudi blato . Naše plenične predloge so narejene iz bambusovih vlaken, so nežne in mehke in zato zelo primerne za občutljivo otroško kožo. Ko so umazane, jih enostavno odvržete v stranišče ali na kompost.

Kam pa z umazanimi pralnimi plenicami na poti, v avtu ali na obisku?
Rešitev je enostavna. Potrebujete le pralno vrečo za shranjevanje umazanih plenic, ki jo lahko hranite v vaši torbi z ostalimi potrebščinami za otroka. Pralna vreča zadrži vso vlago in neprijetne vonjave, dokler ne pridete nazaj domov, jo izpraznite, operete, če je umazana. in ponovno uporabite.

3. Uporaba pralnih plenic ne terja veliko časa

• Po previjanju umazano pralno plenico odvržete v vedro za plenice.
• Na 2-3 dni jih operete v pralnem stroju, pri čemer jih naprej izperete, nato pa operete na 40-60 stopinjah C. To opravilo vam bo vzelo največ 5 minut.
• Ko so pralne pleničke oprane, vam bo obešanje vzelo dodatnih 5 minut.
• Ko so pralne pleničke suhe, jih ni potrebno zlagati in likati.
• 2-3 krat tedensko pranje vas potemtakem stane vsega skupaj dodatnih 15 minut dela.

Potemtakem je odveč strah, da vam bo pranje pralnih plenic zavzelo življenje.
Ker je pri novorojenčkih potrebno bolj pogosto previjanje, vam lahko ta opravila vzamejo malce več časa. Postopek pranja in obešanja pa ostaja enak.
Kot vse druge obveznosti, ki jih prinese starševstvo, se tudi tega opravila zlahka navadite in kmalu postane del dnevne in tedenske rutine. Pralne pleničke vas ne bodo dodatno obremenile nič bolj kot pranje ostalega perila.

4. Pralne plenice so enostavne za uporabo

Če niste doma, s seboj vzemite pralno vrečko za plenice, v katero boste odvrgli umazano plenico. Ne bo vam treba iskati smetnjaka ali koša za umazane plenice kot pri plenicah za enkratno uporabo.
Pralne plenice z žepkom so zelo podobne plenicam za enkratno uporabo, njihova uporaba je enostavna in primerna tudi za vrtce, babice, atije in varuške.
Plenice Eko rita ne potrebujejo prekrivnih hlačk, saj je sestavljena plenica sestavljena v enem kosu in previjanje z njimi poteka v enem samem koraku.

5. Pralne plenice so bolj udobne in zdrave

Pralne pleničke so izdelane iz mehkih, paro prepustnih materialov. Pri njih lahko takoj ugotovite, ali so mokre ali ne; zato otroka pogosteje previjemo, kar je zdravju veliko bolj prijazno. Veliko prednost za otroka predstavlja tudi kroženje zraka; koža pod pralno plenico se segreva manj kot pri plenicah za enkratno uporabo, hkrati pa so otroci v njih tudi manj nagnjeni k pojavu pleničnega izpuščaja.
Plenice za enkratno uporabo vsebujejo koktajl kemikalij, med njimi: dioksin, sodijev poliakrilat, ftalate, parfume in belila. Škodljivost vsake od teh substanc je bila že večkrat dokazana. Izredno vpojno jedro, ki sestavlja plenice za enkratno uporabo, ohranja nenehen občutek suhosti, ne glede na to, ali se otrok v pleničko večkrat zaporedoma polula. Zato otroci kasneje občutijo povezavo med tiščanjem, izločanjem in mokrim občutkom v hlačah, in posledično ostajajo dlje v plenicah. Še ne tako dolgo nazaj, ko so bili vsi otroci v pralnih plenicah (tistih klasičnih tetra plenicah), so bili le redki v plenicah dlje kot eno leto. Danes je povprečen čas za odvajanje od plenic precej podaljšan, celo do tretjega leta starosti.
Zlasti ženske dobro vemo, kako neprijeten občutek lahko povzročijo plastični higienski vložki v tistih dneh v mesecu. Predstavljajte si, da bi jih morali nositi dve leti in pol!
Pralne plenice so mehke, prijetne na otip in povrh vsega omogočajo otroku, da hitreje začuti mokroto in se lahko tako hitreje odvadi plenic.

Prav tako pa Eko rita pralne plenice ne vsebujejo nobenih škodljivih snovi, kar potrjuje testiranje v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

6. Plenice za enkratno uporabo imajo velik vpliv na onesnaževanje našega planeta


Plenice za enkratno uporabo predstavljajo 2–3 % vseh odpadkov iz gospodinjstev, v mešanih ostankih odpadkov pa predstavljajo tudi do 14 %.

• otrok do kahlice porabi približno 5.000 plenic za enkratno uporabo, kar letno predstavlja 874 kg odpadkov, ki večinoma končajo na odlagališčih, kjer razpadajo med 200 in 500 leti.
• za 5.000 plenic podrejo 4,5 drevesa (celulozno polnilo), za umetne materiale pa porabijo ogromne količine nafte, vode in energije.


Pralne plenice Eko rita so ekonomične, zdrave in okolju prijazne. Za lepši začetek in čisto prihodnost vaših malčkov z vami ob strani: vaša Eko rita.

Izdelava: MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate z uporabo piškotkov?