SI
O pralnih plenicah

Priprava pralne plenice na prvo uporabo

Pred prvo uporabo pralne plenice operite v pralnem stroju na 60 stopinjah in jih posušite v sušilnem stroju na nižji temperaturi. S tem boste zaprli majhne luknjice v pralni plenički, ki nastanejo v tekstilu med šivanjem.

Vpojne vložke iz naravnih materialov (konoplja, bombaž, bambus) je pred prvo uporabo potrebno pripraviti. Lahko jih prekuhate v večjem loncu vrele vode, ali pa jih najmanj 3 krat operete na višji temperaturi v pralnem stroju. Naravni materiali vsebujejo olja, ki se med postopkom izdelave vlaken ne odstranijo (kar je še bolj izraziti pri organsko pridelanih vlaknih). Olja lahko odbijajo vodo, s pravilno pripravo vložkov pa jih lahko zlahka odstranimo. Naravni materiali so tako sčasoma vedno bolj vpojni. Priporočeno pa je sušenje v senci ali v sušilnem stroju, pri sušenju na soncu vpojni vložki iz naravnih materialov namreč izgubijo del naravne mehkobe.

Nasveti za nastavitev pralne plenice

S pravilno nastavljenimi plenicami lahko otroku zagotovimo udobje, preprečimo iztekanje tekočin in poskrbimo za lepo prileganje. Otroško telo z rastjo spreminja obliko, zato so le nastavljive plenice, kot so naše, uporabne za dalj časa . Tako ni čudno, če boste včasih iz večje nastavitve prešli na manjšo in nato čez dva meseca nazaj na večjo nastavitev. 

Velikost pleničke lahko prilagajate s 3 vrstami pritiskačev, ki se nahajajo na sprednji strani plenice. Velikost plenice nastavite, preden jo uporabite pri vašem otroku. Če opazite, da sprednji del pleničke vleče navzdol, nastavite pleničko na večjo velikost. Prepričajte se, da plenica udobno prilega otroku in da ni nobenih vrzeli pri nogicah ali okoli trebuščka. Plenica na otroku ne sme biti nameščena pretesno. Na mestih, kjer je nameščena elastika, lahko vidimo rahlo rdečino; kolikor pa opazimo zelo rdeča mesta ali poškodbe kože, je bila plenička nameščena neustrezno.

Pri večjih otrocih je v nočnem času priporočljiva uporaba dodatnega vložka iz mešanice konoplje/organskega bombaža, le ta bo poskrbel za suho noč brez vsakih skrbi. Pranje pralnih plenic

Ko je pralna plenica polulana/pokakana (oz. na vsaki 2-3 uri), je čas za previjanje. Če je plenička polulana, jo brez nadaljnje obdelava odvržete v vedro za umazane plenice in nato zaprite pokrov. Če je plenička pokakana, je pred tem potrebno iz nje odstraniti blato. Pleničke najlažje očistite s pomočjo tuša za spiranje pleničk, ki se namesti na straniščno školjko. Vedro, v katerem hranite plenice, naj bo suho, brez vsake vode, kisa ali čistil. 

Pred odlaganjem plenic v vedro ali pred pranjem plenic zalepite ježke na zaščito za ježke notranji strani pleničke (na kvadraten košček blaga). S tem boste preprečili obrabo ježkov, kot tudi lepljenje pleničk med seboj. Občasno se bodo pri višjih obratih centrifuge ali pri premalo polnem bobnu pralnega stroja ježki odlepili od njihovega varovala. S tem ne bodo uničeni, vendar pa naslednjič preverite postopek pranja.

Na vsake 2-3 dni izpraznite vedro s pleničkami v pralni stroj. Plenice najprej izperite na programu izpiranja s hladno vodo, nato jih operite s tretjino količine pralnega praška, kot jo priporoča proizvajalec. Ne dodajajte nobenih mehčalcev (prav tako bodite pozorni, da že sam pralni prašek ne vsebuje mehčalcev), belil ali kisa. Plenice perite na 40 ali 60 stopinjah; če vaš pralni stroj to omogoča, vklopite še funkcijo dodatnega izpiranja ali višjega nivoja vode. Pri pranju ne uporabljajte programov, ki proizvajajo paro, tak način pranja namreč lahko poškoduje vodoodporno plast pleničk. Ko so pleničke oprane, jih obesite, da se posušijo na soncu, ali pa jih posušite v sušilnem stroju (na nižji temperaturi).

Večina madežev bo izginila s pleničk med rednim pranjem, kolikor pa boste naleteli na kak trdovraten madež, pleničko enostavno obesite na sončno mesto, kjer bo pod vplivom UV žarkov spet postala bela. Naraven postopek beljenja lahko pred sončenjem pospešite z dodajanjem limoninega soka na madež.


Izdelava: MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate z uporabo piškotkov?